Помня в началото на моята кариера като сватбен агент колко трудно беше да се намерят хотели и ресторанти, които да имат готовност да предложат нещо по-различно от мешана скара и шопска салата.

Декорацията на масите се състоеше буквално от „букет от безалкохолни и букет от вино и ракия“. Ако не знаеш какво е букет от тези напитки, веднага ще поясня – това са няколко бутилки събрани на куп и сложени „почетно“ в центъра на масата.

До тези “букети” още се слагаха оливерници със слънчогледово олио и оцет, сол и черен пипер и “разбира се” клечки за зъби. “Клечките за зъби са задължителни на масата, когато се сервира месо” ми обясни веднъж един управител на ресторант, който още ми заяви, че нашите цветя ще пречат на неговите “букети” от бутилки.

За моето изтънчено виждане за красотата и елегантност на това прекрасно събитие, етикет на сервиране като този е просто шокиращ. Още по-потресаващото обаче беше, че ако поискаш нещо по-различно от тези “стандарти”, отговорът винаги беше “не”.

Разказвам всичко това, защото наскоро една бъдеща булка ме попита дали все още нещата седят по същия начин. Тя от години живее в чужбина и сега, когато е дошло времето да планира сватбата си, не може да вземе решение – дали сватбата да е в България или в страната, в която живее.

Честно казано аз прекрасно разбрах нейните опасения. Аз също бих се притеснила, ако трябва поканя гостите си в България и не знам какво ще мога да им предложа.

За щастие през последните няколко години, отношението към сватбите драстично се промени. Все повече колеги, предлагащи сватбени услуги, демонстрират високо качество и желание да направят всичко възможно да предложат първокласно обслужване.

Сама по себе си България е една много хубава държава и може да предложи много разнообразни и интересни неща. Ето 7 причини, за които си заслужава да организирате сватбата си в България:

 

 

ВКУСНА ХРАНА

От традиционни български блюда до изтънчени кулинарни специалитети – в България има всичко, което всеки ценител на изисканата кухня може да си пожелае.

Тъй като менюто е едно от най-важните неща, за близо 80% от бъдещите младоженци бързам да кажа, че много от реномираните хотели и ресторанти имат чудесен набор от предложения.

Днес, младоженците имат свободата да съставят персонализирано меню, като съответно имат опцията да изберат различни блюда от вече готовите сватбени менюта или да зададат предпочитани от тях ястия.

Най- хубавото е, че повечето хотели предлагат дегустация. Тази опция е част от сватбените пакети. Младоженците могат да опитат всичко, което ще се сервира на тяхната сватба и разбира се, имат възможност да направят всякакви промени, ако нещо не отговаря съвсем на очакванията им.

Аз, като ценител на домашно направените храни, органик и екологиночисти продукти винаги оставам очарована, когато колеги ме информират, че имат сериозна политика за продуктите, които използват. Например, някои хотели закупуват зеленчуците и месата от екологични ферми. Други дори отглеждат сами част от продуктите в собствени градини.

Не е нужно да рекламирам вкуса на домашна баница, домашно овче кисело мляко, сладка от различни плодове, чист български мед, български суджуци и луканки и т.н.

С малко повече фантазия, всички тези традиционни български деликатеси могат елегантно да присъстват в сватбеното меню като хапки за коктейла за добре дошли, предястие или част от сладкия бюфет.

 

НАПИТКИ – АРОМАТНО ВИНО И СЕЛЕКЦИЯ ОТ ПЛОДОВИ РАКИИ

Традицията за производство на вино в България е по-стара от самата държава. Исторически данни сочат, че първата вино култура се е зародила в Тракия и съответно тракийците са първите създатели на методите на производство на вино.

Намерените безброй артефакти и археологически находки под формата на амфори, ритони и делви за съхранение на вино из цяла България са красноречиво доказателство, че по нашите земи винопроизводството има сериозни традиции. Най-голямата ни гордост и несъмнено предизвикваща най-голям интерес е Панагюрското златно съкровище, състоящо се от девет съда за пиене на вино изработени от чисто злато. 

Днес в България има десетки винарни, предлагащи изтънчено бяло, червено и розе вино. Много български изби ежегодно печелят световни медали и награди, така че, ако и вие като мен сте ценители на хубавото вино, то трябва да знаете – в България има такова в изобилие .

Ракията е другата българска напитка, която винаги присъства на сватба. Факт е, че някои от българските ракии достойно могат да се конкурират с едни от най-добрите уискита в света.

Ракията може да бъде предложена на сватба като част от листа с напитки, но ако искате да демонстрирате тази напитка по малко, по оригинален начин може да направите мини тестинг сет с няколко вида ракии. Наскоро в един ресторант ми сервираха такъв сет с 6 различни вкуса ракия. Тази идея може чудесно да се приложи на сватба, дори и ако всички гости са само българи. Несъмнено за чужденците това ще е прекрасен начин да опознаят тази напитка.

Още, може да помолите барман да разработи персонален коктейл само за вашата сватба с някой по-автентичен вкус ракия, например смокинова или малинова.

 

ХУБАВО ВРЕМЕ – СВАТБЕНИЯТ СЕЗОН Е ОТ МАЙ ДО СЕПТЕМВРИ

Времето в България е благоприятно за пролетно – летни сватби.

Моят любим месец е Май, но Юни и Септември са също толкова очарователни. Дните не са горещи, а вечерите са топли и приятни за парти на открито.

Юли и Август са също разкошни, но има малък риск да е горещо. Ако се спрете на един от тези два месеци, то може би ще е добре да обмислите по-късните часове – церемония, например след 18:30 часа и съответно късна вечеря след 20:00 часа.  

Аз обаче, като специалист по сватбите бих казала, че всички месеци в България имат своя собствен чар и обаяние. Есента – с нейните пъстри и привлекателни цветове от жълто до тъмно червено. Само си представете вашата сватбена фотосесия в парк измежду красиво опъстерни дървета.

Уви, младоженците рядко избират зимни месеци, но ноември и декември са не по-малко романтични месеци за сватба. Когато всички коледни светлинки вече блещукат по улиците и витрините, вашата сватбата може лесно да се превърне в една красива зимна приказка.

 

КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО

От гледна точка на културата и традициите, България има единствените по рода си народен фолклор и носии, които винаги впечатляват гости от цял свят. Любопитно е още, че във всеки различен регион в страната има различни сватбени традиции и обичаи. Това разбира се има значение, ако искате да включите някои от тези обичаи по време на вашата сватба.

Където и да организирате сватба си, елегантното присъствие на българските традиции и обичаи ще предаде оригиналност и специално преживяване за вашите гости от чужбина. Нестинарски танци, български фолклорен ансамбъл или гайди, отвеждащи булката до олтара, вокални изпълнения на традиционни сватбени български песни по време на сватбената церемония – има много възможности, които да предадат автентичност на сватбата.

 

ПРИРОДНИ И ИСТОРИЧЕСКИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ 

От гледна точна на природни и исторически забележителности – тук, България може би е ненадмината! От древни археологически римски разкопки и тракийски съкровища, до исторически забележителности от историята на България през вековете, църкви и манастири, горещи минерални извори до живописни и спиращи дъха природни забележителности.

Ако решите да превърнете сватбения си ден в сватбен уикенд и да предложите на гостите си малко повече оригинални български преживявания, то трябва да знаете, че където и да изберете да проведете сватбата си, около вас винаги ще има нещо забележително и интересно.

 

НАРОДНИ АНСАМБЛИ, НЕСТИНАРИ, ПОП ИЗПЪЛНИТЕЛИ И ДРУГИ ШОУ ПРОГРАМИ 

За любителите на жива музика и артистични шоу програми имам страхотна новина – изборът от висококачествени музикални изпълнители, групи и танцови шоу програми е наистина голям. Диапазонът на жанровете и стилове също. От български поп фолк до модерна джаз музика, латино групи и модерен рок – разнообразието е достатъчно, за да може да намерите това, което търсите.

В тази графа спада и озвучаването с различни музикални инструменти на граждански церемонии – от арфа и цигулка до модерна испанска китара или саксофон. Всичко, което бихте могли да си помечтаете и най-вече да отговори на вашия стил и индивидуалност.

 

ДРУЖЕЛЮБНО И КАЧЕСТВЕНО ОБСЛУЖВАНЕ

Най-накрая, но не на последно място бих искала да спомена дружелюбното и качествено обслужване. Аз лично намирам това за голям напредък в хотелиерството и ресторантьорството в България. Тъй като години съм работила в петзвездни хотели и Мишелин стар ресторанти в Дубай, София и Лондон, моето отношение и очакване за отлично обслужване започва от много високо ниво.

Прекрасно е, че мога да споделя, че много петзвездни хотели и кетеринг компании биха могли да ви предложат отлично обслужване, включително сервиране с бели ръкавици. За младоженците, за които високият стандарт на обслужване е от голямо значение, то може да не се притеснявате за това. Сега, разбира се, това ниво не се намира абсолютно навсякъде, но ако използвате висок клас сватбен агент да ви помага с организацията на сватбата, то със сигурност ще получите добри предложения.

 

🤗 ПОСЛЕДНИ МИСЛИ 

България винаги е била красива страна, но допреди няколко години нейната хубост не беше разглеждана като нещо специално за сватби. За щастие все по-често двойки бъдещи младоженци започнаха да преоткриват българските традиции и обичаи, вкусни храни и напитки и забележителности, които могат да предложат интересни и оригинални сватбени възможности за тях и техните гости от страната и чужбина.

Какво мислиш ти по тази тема? Кои са твоите любими български локации или храни?

Happy planning, lovely 🌺.