Текстът на сватбената покана има определени стандарти, които е желателно да се следват, за да може да се предостави правилно цялата информация на гостите. Традициите за отпечатване на покани започва някъде в началото на 20ти век. с което се заражда традицията и правилата за надписване на сватбените покани. 

Изпращането на покани за сватба е може би един от най- спазваните традиции в световен мащаб. Това е разбираемо – ако има сватба на която младожецните искат да поканят някой да бъде техен гост, то единственият начин за това е да изпратят сватбена покана. 

Докато преди години поканите са били разпечатвани само на прозрачна пергаментова хартия, то днес те могат да бъдат направени по много и различни начини. И докато стила и дизайна на поканите може да е абсолютно индивидуален, тескта който се вписва в тях все пак трябва да се придържа към определени стандарти и правила.

Стандартата българска покана не се отличава много от поканите в други държави, но все пак имат някои особенности които е дорбе да знаете, ако планирате скоро сватбено тържество.

ОСНОВЕН ТЕКСТ НА ПОКАНА ЗА СВАТБА

Основният текст е този, който дава цялата информация на гостите- кои са младоженците, къде и кога ще се състои сватбата.

Един класически текст за официална покана изглежда така:

Г-ца Булка (име и фамилия)
и
Г-н Младоженец (име и фамилия)
заедно с техните родители
Г-н и Г-жа (родители на булка) (фамилия)
и
Г-н и Г-жа (родители на младоженец)(фамилия)
най-учтиво Ви канят
да присъствате на тяхната сватбено тържество
(ден –събота/ неделя) (дата) (месец) 20хх година.
Гражданска церемония е от (час) в зала (зала за граждански брак),
Светото тайнство венчание ще се отслужи от (час) в храм (име на храма)
Следва тържествена вечеря в (ресторант)

 

В днешно време обаче, много младоженци искат поканите да звучат по-неофициално, защото това отразява техния темперамент и стил. В този случай, може да се използва по-кратко съобщение:

(Име на булката)
&
(Име на младоженеца)
Ви канят да споделите тяхното щастие
В деня когато ще споделят сватбените си клетви,
с което ще започнат техния щастлив семеен живот.
Сватбата ще се състои
В ден, дата/ месец/ година
от (час) в (мястото на церемонията)
Следва сватбено тържество в ресторант (името на ресторанта)

 

Разбира се, текстът може да бъде и по-официален или по-закачлив и приятелски. Съществената информация покрива – датата и часът на събитието, къде ще се състои церемонията и след това партито, разбира се, имената на младоженците.

АДРЕС И МЯСТО, КЪДЕТО ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ СВАТБАТА

Тази информация трябва да бъде включена в следните случаи:

  • Сватбата се провежда в различен град от града, в който живеят младоженците и гостите.
  • Ако имате гости, пристигащи от чужбина, е добре да напишете и държавата.
  • Адресите на ресторанта и мястото на церемонията – добавете тази информация, ако имате гости, пристигащи от други градове и не познават добре града.

Ако обаче предвиждате да изпратите допълнителна информация на гостите си преди сватбата, то тези подробности могат да им бъдат предоставени на по-късен етап.

В този случай сложете само града веднага след името на ресторанта.

КОГА ТРЯБВА ДА СЕ ВКЛЮЧАТ ИМЕНАТА НА РОДИТЕЛИТЕ?

Преди време по традицията семейството на булката е плащало за сватбената вечеря и затова поканите са се изпращали от имената на родителите на булката.

В днешно време много по-често младоженците покриват сами разноските по сватбата и в този случай поканата може да бъде адресирана само от тяхно име. Когато обаче младоженците са по-млади и семействата им помагат частично финансово, то техните имена трябва да бъдат вписани в поканата.

КЪДЕ СЕ ВПИСВАТ ИМЕНАТА НА КУМОВЕТЕ

Кумовете заемат съществено място в българските сватбени традиции и обичаи. В другите държави е прието кума и кумата да са най-добрите приятели на младоженците, докато в България ние каним семейна двойка, по възможност с добри финансови възможности, и най-важното те трябва да са много близка на младото семейство двойка.

Кумовете след сватбата се очаква да станат настойници на младото семейство и да ги напътстват в различни житейски ситуации, затова те трябва да имат добър семеен опит, за да може и младоженците да разчитат на тях.

Поради тази причина, присъствието им в поканата е силно препоръчително.

Техните имена се изписват в долния десен ъгъл, като ако са семейство се изписва името на кума § кумата и фамилията им. Не е необходимо да се изписва Г-н и Г-жа, ако поканата не е строго официална.

В случаите, когато кумовете не са семейство, но са двойка, се изписва първо името на кума, после името кумата.

КРАЕН СРОК ЗА ПОТВЪРЖДЕНИЕ ОТ ПОКАНЕНИТЕ ГОСТИТЕ 

Крайният срок за потвърждение е доста важен поради следните причини:

  1. Докато всички гости не са отговорили, вие всъщност няма да знаете какъв точно е броят на гостите ви.
  2. Това съответно възпрепятства потвърждението на менютата в ресторанта, както и други организационни детайли като например, закупуване на подаръчетата за гости или колко маси ще имате, за да се уточнят аранжировките по масите и т.н.

КОЛКО ДНИ ПРЕДИ СВАТБАТА Е ЖЕЛАТЕЛНО ПОКАНЕНИТЕ ГОСТИ ДА ПОТВЪРДЯТ ПРИСЪСТВИЕТО СИ?

Този срок може да варира от един месец до 2 седмици преди датата на сватбата. Това, което трябва да вземете под внимание са следните неща:

  • Кога най-късно ресторантът иска да му бъдат потвърдени броя на кувертите. В никакъв случай не трябва да дадете краен срок на гостите си – датата, която ресторант иска потвърждение, защото, уви, винаги има гости, които закъсняват.
  • Ако организирате допълнителни неща за гостите като хотелски стаи, транспорт, мини екскурзии и т.н., ще ви трябва малко повече време и затова е добре също да уточните какви са техните крайни срокове.

Още, датата за потвърждение трябва да бъде съпроводена с начин на обратна връзка. Това може да бъде телефон или имейл.

Един от най-рационалните начини е да си регистрирате сватбен имейл, нещо от сорта [email protected]. Това е чудесен начин да имате всички потвърждения на едно единствено място, а именно на вашия личен сватбен имейл. 😉.

Къде на поканата да позиционирате срока за потвърждение и имейла? – в долния ляв ъгъл на поканата.

Това също е мястото и за сватбения ви уебсайт, ако решите да имате такъв.

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

В много държави, поканите се изработват в комплект с други карти, които са необходими, за да се събере цялата информация. Например, изработва се отделна картичка за отговор, която гостите съответно трябва да върнат. Още тези пакети включват информация като какви храни гостите предпочитат, имат ли алергии или някакви рестрикции за храните.

В България нямаме тези обичаи и това не е задължително. Ако обаче решите да добавите такава картичка, с която да зададете допълнителни въпроси на гостите си, то трябва да предвидите още плик за обратна връзка, на който да е изписан адреса на получателя. По етикет, младоженците трябва предоставят и пощенската марка.

КОД ЗА ОБЛЕКЛО

Кодът за облеклото не е задължителен, ако имате средно официална или лежерен стил сватба.

По принцип, според традициите на сватбените покани, код за облекло не се вписва в поканите. Гостите разбират степента на официалност по вида на самата покана, т.е. Ако поканата е луксозна, то сватбата е строго официална. Ако обаче сватбената покана е по-разчупена и нетрадиционна – това говори за средно официален стил сватба.

Ако имате предпочитания за облеклото на гостите или сватбата ви е със специална тема и искате гостите ви да са част от тази тема, няма пречка да сложите информация за това в поканите.

Имайте предвид обаче, че някои гости могат да откажат да дойдат на свтабата, само защото нямат подходящ тоалет.

Информацията за кода на облеклото се изписва най-отдолу, центрирано със ситен шрифт, като се използва кратко съобщение като: код на облеклото: официален; или бяло/черно; или тоалет с акцент цветя и т.н.

КАКАВО НЕ СЕ БКЛЮЧВА В СВАТБЕНИТЕ ПОКАНИ

 • Желана форма за подаръци

По етикет поканата не бива да съдържа информация за подаръци – предметни или парични. Това звучи грубо и невъзпитано. Често младоженци правят тази грешка – слагат закачливо стихче, за да заявят формата на желаните от тях подаръци без да си дават сметка, че това може да бъде обидно за някои от техните приятели.

ОК, отговори ми на този въпрос – Защо ще каните гости на сватбата? Ще ги поканите, защото те са ви близки приятели и роднини и бихте искали те да споделят празника на вашата любов, или защото искате да ви донесат подаръци?

Нормално е някои от гостите да си зададат подобен въпрос – те за какво ме канят на сватба, да споделя този ден с тях или да им занеса подарък? 

Темата за подаръците може да бъде засегната по различни начини, след като вече гостите са потвърдили, че ще присъстват на сватбата. Това може да стане с изпращане на допълнителна информация като програма за дена, или имейл с полезна информация или ако имате сватбен уебсайт.

Ще ти подскажа няколко начина, по които да информирате гостите си какво желаете като подаръци без да ги обидите. Вие, разбира се, може да помислите за други творчески идеи. И така:

 1. Веднага след крайния срок за потвърждение, изпратете имейл на гостите си с допълнителна информация за сватбата.

Това е перфектен начин да информирате гостите си за всякакви детайли, като например как да стигнат до мястото на церемонията или ресторанта, какво ще се случва по време на сватбата и разбира се кога ще приемате подаръци.

Разказвайки подробности около програмата на сватбения ден, може да споменете нещо подобно: вече като семейна двойка с радост ще приеме вашите поздравления, цветя и подаръци по време на коктейла за добре дошли. За ваше удобство ще предоставим кутия за картички и пликове за вашите парични подаръци. Моля ви, напишете името си на плика, за да знаем на кого да благодарим.

 1. Споделете какви са предпочитанията ви с роднини и по-близки приятели, като ги помолите да ви съдействат като разпространят информацията измежду останалите гости.

Това е лесен и бих казала най-класическият начин информацията да достигне до повече гости.

 1. Ако решите да си направите сватбен уебсайт, то там съвсем спокойно може да отделите цяла страница и да опишете какво искате и защо.

Например, ако искате парични подаръци, защото след сватбата планирате сватбено пътешествие до мечтано от вас място, то разказвайки какво искате да преживеете там ще вдъхнови гостите си да ви подарят някое от тези преживявания.

Добавянето на снимки ще допълни тази тема.

 • Имената на кумовете, ако не се двойка

Ако булката покани нейната най-добра приятелка за кума, а младоженецът покани неговият най-добър приятел за кум и те не се познават или се познават бегло, в този случай няма нужда да добавяте техните име. Разбира се ако искате, това няма да е грешно. Винаги изписвайте кума и после кумата.

 • Имената на шафертите и шаферките

Имената на шаферите и шаферките също не се вписват в поканата.

КОГА ДА ИЗПРАТИТЕ СВАТБЕНИТЕ ПОКАНИ

По етикет поканите трябва да бъдат изпратени 4 до 6 месеца преди сватбата. Ако очаквате гости от чужбина, то веднага щом определите мястото може да направите Save the date картичка. В нея изпишете датата на сватбата, града и страната.

В PS запишете, че ще последва официална покана с повече подробности.

ПОСЛЕДНИ МИСЛИ 🤗

Когато става въпрос за правила в сватбата, по принцип не е необходимо да се придържате към абсолютно всичко, което се смята за правилно.

Както се казва традициите не са това което бяха 😃.

Все пак това е вашият сватбен ден и той трябва да носи духа на вашата индивидуалност.

Поканите обаче, правят изключение. Независимо дали ще изберете класически покани или ще се спрете на нетрадиционни и по-оригинални покани, текстът на поканите изисква да бъде конкретен и да съдържа цялата информация, от която гостите имат нужда, за да могат да потвърдят присъствието си.

Happy planning, lovely 🌺.